Gaskó: Minden bajunk forrása a feketegazdaság

2006.10.28. 13:41
A feketegazdaság és a megszorító intézkedések ellen emeltek szót a különféle munkavállalói érdekképviseletek vezetői a Liga szakszervezetek fővárosi demonstráción.

A feketegazdaságot ostorozta beszédében a Liga szakszervezetek elnöke, Gaskó István szombat délelőtt a Clark Ádám téren összegyűlt körülbelül ezer fős tömeg előtt. "Minden bajunk forrása a feketegazdaság"- mondta Gaskó a budai Alagút előtt felállított színpadon, amelynek hátterén nagy fekete vászonra stílszerűen a "Feketegazdaság" feliratot applikálták a rendezők.

A kormány megszorító intézkedéseinek felét ki lehetne váltani, ha a kormány a feketegazdaság elleni küzdelemre helyezné a hangsúlyt, mondta Gaskó, aki szerint a versenyszférában tapasztalható rendellenességek mellett az állami szféra korrupciója is hozzájárul a kialakult helyzethez.

Klikk a képre!
Klikk a képre!

"A feketegazdaság a bérből és fizetésből élők legveszélyesebb ellensége" - mondta a Liga elnöke, mire a tömeg "úgy van, úgy van" kiáltásokkal és tapssal válaszolt.

Messze még az alagút vége

Egyre nagyobb a szakadék a leggazdagabbak és a legszegényebbek között, utalt Gaskó többek között a nemrég közzétett gazdaglistákra, amelyekre sokmilliárdos vagyonokkal lehet felkerülni. Eközben sokan minimálbérből tengődnek, de a munkáltatók egy része már minimálbért is sokallja, mondta a szakszervezeti elnök.

"A minimálbér és a piaci árak megkerülhetetlen igazságtalanság ellen fel kell emelni a szavunkat" - mondta Gaskó, aki szerint a gondokról maga a kormány mint munkaadó is tehet. A Liga tagjai között sok tűzoltó, rendőr és egyéb állami foglalkoztatott van. Őket a létszámcsökkentések és a költségvetési megszorítások mellett az energiaárak emelése is sújtja.

Az elnök beszéde kettős szimbolikus aktussal zárult: a szervezők lerántották a színpad hátterét képző, "feketegazdaság" feliratú leplet, amely mögött feltűnt az alagút vége. Ki is jelentették: látszik már az alagút vége, de hosszú az út odáig. A szakszervezetek készek arra hogy még keményebb lépésekkel hallassák szavukat, mondta Gaskó.

A demonstrációra az ország minden részéből érkeztek szakszervezeti aktivisták, Kónya Péter, a Liga Szakszervezetek társelnöke, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke a nagy számban megjelent tűzoltókon, börtönőrökön, határőrökön, vámosokon, és polgári védelmiseken kívül külön köszöntötte azokat a rendőröket is, akik az elmúlt hetek tüntetéseire tekintettel nem csatlakoztak a tüntetőkhöz, ám levelükben támogatták a demonstráció céljait, és biztosították a rendezvény zavartalan lebonyolítását.

Klikk a képre!
Klikk a képre!

Gumilövedékek árnyákában

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke beszédében azt javasolta a kormánynak, hogy térjenek vissza a valódi egyeztetéshez, mert azok, akik itt ma összegyűltek, nem az utcán kívánnak megoldást találni a problémákra. "Gumilövedékek árnyákában nem lehet dolgozni" - fogalmazott a szakszervezeti vezető. "Ennek a demonstrációnak az is a célja, hogy a kormányt megpróbáljuk rákényszeríteni: vonja vissza a megszorító csomagot, ami tovább növelheti a számát a jelenlegi szegénységben élő mintegy 1,5 millió embernek" - emelte ki a szervezet elnöke.

A tüntető tömegben rengeteg transzparenst lehetett látni, főként a tűzoltók jeleskedtek a szlogenek magasba emelésével, például "A minimálbéren tartásunk beérett, mit akarsz még Feri?", "Mi a macskákon is segítünk, rajtunk a kutya sem segít!" szövegekel. A szónokok mondandóját sokszuor taps és helyeslő füttyszó kísérte, a békés hangulatú demonstráción csak akkor hanzott fel néha skandálás, ha szóba került Gyurcsány Ferenc neve - ilyenkor "mondjon le!" kiáltások hangzottak több helyről is.

Az élő zenével tarkított tüntetésen többek között tűzoltók, büntetésvégrehajtási dolgozók, vámosok, pénzügyőrök, pedagógusok, atomerőművi dolgozók, vasutasok és fegyveres rendvédelmi dolgozók vettek részt. A körülbelül 20-30 rendőrrel biztosított rendezvény fél egykor ért véget, a demonstrálók békésen elvonultak a Lánchídon keresztül Pestre.